top of page
Caută

Caria de biberon - Care sunt cauzele, cum se manifestă și cum o putem trata?

Întâlnesc în practica de zi cu zi tot mai mulți mici-pacienți afectați de caria de biberon, o afecțiune pe care mămicile o consideră că fiind ”normală” datorită gradului ridicat de incidență și pe care din acest motiv nu o adresează specialistului pedodont, sau dacă o fac, de multe ori este prea târziu!





Care sunt cauzele Cariei de Biberon?


Caria de biberon este o afecțiune ce poate să apară la nivelul dinților temporari ai copilului, imediat ce are loc erupția primilor dinți! Cauzele pot fi multiple, pornind de la lipsa igienei dentare imediat cu erupția dentară, completată de aportul de glucide (prin lichidele dulci/ îndulcite) cu ajutorul biberonului sau al suzetei.

După cum este bine cunoscut alăptarea la sân asigură cele mai bune condiții pentru dezvoltarea și sănătatea celor mici, însă prelungirea hrănirii la sân după erupția dentară are potențial pentru dezvoltarea cariei de biberon dacă este neurmată de măsuri de igiena dentară!

Flora microbiană din cavitatea orală a copilului necesită substrat nutritiv pentru a deveni patogenă, astfel încât prin introducerea unor îndulcitori în alimentația copilului bacteriile reușesc sa producă acizi responsabili de apariția cariilor dentare.


Cum se manifestă Caria de Biberon?


La început apar mici demineralizări pe suprafețele dentare, asemeni unor pete crețoase de culoare alb-opac sau chiar maronii. Dacă în acest stadiu nu se instituie măsuri de profilaxie a cariilor, aceste pete se transformă rapid în cavități carioase, de profunzimi diferite.

Trebuie menționat faptul că smalțul dinților temporari este mult mai subțire și cu o duritate mult mai mică spre deosebire de cel al dinților permanenți, astfel încât evoluția cariilor este foarte rapidă în profunzime iar durerea se instalează rapid odată cu atingerea nervului dentar! De asemenea, netratate aceste leziuni carioase se complică cu procese osteitice ce afectează dinții permanenti ai viitorului adolescent și chiar adult.

Studiile au demonstrat că dezvoltarea și creșterea copiilor care au suferit de carie de biberon au loc mult mai lent, ba chiar că aceștia devin subponderali din cauza dificultăților de alimentare date de durerile dentare și distrucțiile dentare severe care i-au marcat în perioada de creștere. Cum putem trata Caria de Biberon?


Cei mici ar trebui să facă o primă vizită la medicul stomatolog chiar odată cu apariția primilor dinți de lapte! Astfel, printr-o evaluare inițială, urmată de controale periodice, medicul poate oferi sfaturi profilactice și poate institui măsuri de profilaxie eficiente, imediat ce apar primele semne de afectare dentară.

Măsurile pot include sfaturi pentru igiena dentară, periaje profesionale blânde în cabinetul stomatologic, aplicații de lacuri cu fluor sau paste pentru a preveni și trata demineralizarea dentară.

Dacă totuși leziunile carioase s-au instalat deja, acestea se mai pot opri din evoluție doar prin curățarea de către medicul stomatolog a zonelor carite și aplicarea de obturații (plombe) cu materiale terapeutice.

Pentru dinții la care s-a produs afectarea nervului dentar tratamentul este unul mai complex și include în plus intervenția pe canalul nervului dentar. Atenție! Aceasta se realizează doar dacă severitatea afectării mai permite pastrarea dintelui pe arcadă, acesta nefiiind compromis într-o măsură în care să nu mai poată fi salvat. În caz contrar, atunci când dintele este afectat iremediabil, necesitatea extracției precoce obligă medicul stomatolog la aplicarea unor menținătoare de spațiu ce vor păstra spațiul necesar erupției dinților permanenți.

Este important de știut că aceste carii se complică cel mai adesea cu afecțiuni ce pot distruge mugurele dentar permanent, pot întârzia sau anula chiar erupția pe arcadă a dintelui definitiv!

De aceea este necesar să ne prezentăm cu cei mici pentru o consultație la medicul pedodont încă de la primele semne de afectare dentară, pentru a împiedica astfel instalarea unor afecțiuni dureroase, cu consecințe uneori foarte grave!

Ai grijă din timp de zâmbetul copilului și programează-te pentru o consultație de specialitate în clinica Laser Dent Medical din Iași! Garantăm tratamente executate cu blândețe (chiar fără durere!), folosind LASERUL Dentar împreună cu cele mai avansate tehnici și tehnologii!


45 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page