Este important de menționat că sarcina în sine nu cauzează gingivita, ci doar influențează reacția țesuturilor la apariția și instalarea la nivelul gingiilor a plăcii bacteriene! Placa bacteriană este prezentă în acea masă de tartru depus la baza dinților și este responsabilă de producerea unei afecțiuni inflamatorii denumita GINGIVITĂ.
Ce este gingivita de sarcină?
Gingivita de sarcină este o afecțiune a ginigiilor, ce poate apărea la femeile însărcinate, pe fondul modificărilor hormonale apărute în aceasta perioadă și se manifestă prin inflamația și sângerarea acestora.
Gingivita de sarcină își face simțită prezența începând cu luna a II-a de sarcină, ca urmare a creșterii hormonilor hipofizari și se accentuează până în luna a IX-a când hormonii sexuali denumiți estrogen și progesteron au valorile cele mai ridicate.
Cum se manifestă gingivita de sarcină?
Gingia capătă o culoare roșu-aprins sau chiar cu aspect zmeuriu
Apare tumefacția (umflarea) gingiilor
Sângerările gingivale apar des, chiar și la cele mai mici atingeri
Pacienta poate experimenta un miros neplăcut al cavității orale (halenă fetidă)
În cazuri izolate umflarea gingiei poate lua aspect de tumoră denumita TUMORĂ DE SARCINĂ
Cum putem trata gingivita de sarcină?
Este bine știut că în perioada sarcinii există o producție scăzută de anticorpi, astfel încât corpul gravidei are nevoie de ajutor pentru a combate orice invazie bacteriană, fungică sau virală, deci inculsiv bacteriile strânse în cavitatea orală, prin acumularea de tartru dentar! Ignorată și netratată la timp, gingivita evoluează discret, dar rapid și sigur către retracție gingivală și chiar forme grave de afectare ireversibilă a osului alveolar de susținere a dintelui, boală denumită parodontită (parodontoză).
Placa bacteriană conține deci numeroase bacterii cu efect nociv asupra sănătății dentare, iar nevoia îndepărtării acesteia imediat ce apare este primordială! În Clinica Laser Dent Medical folosim un tratament complex și ultraeficient ce presupune îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar subgingival prin detartraj ultrasonic, periaj și Air Flow, urmate de o sterilizare a întregii cavități orale cu ajutorul laserului dentar.
În cadrul vizitei în clinica noastră veți găsi o echipă de medici atent pregătiți în lucrul cu femeile însărcinate sau proaspete mămici a căror sensibilitate este crescută, iar gradul de toleranță la durere este mult scăzut, echipă specializată în lucrul cu aparatură modernă și mai ales capabilă de realizarea procedurilor într-un mod cât se poate de blând, dar foarte eficient. Procedura poate avea loc oricând pe perioada sarcinii, sau chiar după naștere, în perioada de alăptare, deoarece nu se folosește anestezie și nici nu se folosesc substanțe ce pot trece bariera fetală, care să fie nocive copilului sau mamei.
Tratamentul cu laserul dentar nu are nicio contraindicație, deoarece folosește doar un fascicul de lumină pulsatilă laser și apă pentru distrucția bacteriilor. Tratamentul este blând și complet lipsit de durere, iar rezultatele apar încă din prima ședință.
Specialiștii noștri recomandă viitoarelor și proaspetelor mămici un control de rutină precum și o igienizare imediat ce placa bacteriană și-a făcuta apriția prin depunerile de tartru la baza dinților, igienizare ce va ține viitoarea mămică departe de neplăceri precum durere, inflamație și sângerare gingivală.
(!) De menționat faptul că în reclamele de la televizor sunt prezentate o serie de paste de dinți ca fiind remediul pentru această problemă iar folosirea acestora este riscantă întrucât pasta de dinți doar ascunde efectele, fără a avea capacitatea de a elimina tartrul solidificat și nici măcar de a elimina bacteriile și a steriliza zona afectată, boala evoluând ascuns!
Comments