Boala parodontală, cunoscută în rândul pacienților ca și parodontoză este o afecțiune de cauză bacteriană ce se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere ale dinților (denumit parodonțiu) și ia forme diverse în funcție de nivelul la care are loc distrucția. Boala parodontală spre deosebire de boala carioasă nu este o afecțiune a civilizației moderne ci dimpotrivă este o afecțiune ce i-a afectat pe strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri.
Cum se manifestă ?
Orice afectare parodontală trece prin mai multe stadii :
1. Gingivita
2. Parodontita superficială
3. Parodontita profundă
Gingivita este stadiul incipient al oricărei afecțiuni de natură parodontală. Reprezintă inflamația gingivală ce poate fi pusă fie pe seama plăcii bacteriene, fie poate fi asociată unor afecțiuni sistemice sau consumului de medicamente.
Printre simptome se regăsesc :
• modificări de volum gingival (creșterea sau îngroșarea gingiei)
• modificarea culorii gingiei de la roz la roșu zmeuriu, roșu violaceu
• sângerarea ușoară a gingiei până la sângerări masive produse spontan
• ușoară jenă la masticația alimentelor dure
• desprinderea gingiei de dinte
Gingivita se tratează în clinica noastră printr-un tratament complex ce presupune pe lângă metodele clasice de detartraj ,periaj, air flow și folosirea a 2 tipuri de laser cu lungimi de undă diferite ce reușesc să distrugă în întregime bacteriile parodontale cauzatoare realizând în același timp atât decontaminarea cât și regenerarea țesuturilor distruse.
Pacienții pot beneficia de 1-2 ședințe cu laserul dentar , fără durere și fără anestezie urmând să respecte la domiciliu recomandările de îngrijire orală primite de către medicul parodontolog .
Orice gingivită netratată va evolua spre Parodontită superficială a cărei inflamație va cuprinde ligamentele parodontale (structuri ce leagă dintele de os) și parțial va distruge osul alveolar. Gingia se desprinde de dinte nemaiavând suport osos și se retrage lăsând dintele dezgolit. Placa bacteriană se mineralizează și apare tatrul dentar ce împinge țesuturile și cauzează leziuni mecanice asupra acestora. Prin evoluție, parodontita superficială se cronicizează și devine Parodontită profundă (Parodontoză) .
Parodontita profundă
Parodontoza , boala ce duce la pierderea dinților reprezintă o afecțiune produsă de către bacterii și agravată de factori de mediu cum ar fi : fumatul, consumul de alcool, nutriția, lipsa igienei orale, prezența unor afecțiuni sistemice sau consumul regulat al anumitor clase de medicamente.
Simptomatologia include alături de sângerare, pierderi de țesut gingival, modificări de culoare a gingiei și pierderi osoase importante ce dezgolesc rădăcinile dinților, pungi parodontale, halenă fetidă (miros neplăcut al cavității orale). Dinții capătă mobilitate, încep să migreze iar în stadii avansate încep să cadă nemaiavând suport osos.
Tratamentul clasic presupune operații invazive de tăiere a gingiei cu desprinderea acesteia și expunerea osului pentru a asigura o curățare eficienta a suprafețelor dentare, adiție de os și de gingie pentru a împiedica pierderea dinților. Acest tratament nu presupune stoparea agresiunii bacteriene ci doar refacerea țesuturilor pierdute. În Clinica Laser Dent Medical, tratamentul cu laserul dentar este unul complex, nedureros ce nu presupune anestezie sau operații chirurgicale. Este un tratament minim invaziv ce are ca scop distrucția bacteriană , factorul ce produce și menține evoluția bolii. Sunt necesare 3-4 ședințe ce au ca scop decontaminarea bacteriană, regenerarea și biostimularea țesuturilor . Pacienții primesc recomandări în ceea ce privește stilul de viață și igiena orală la domiciliu pentru a împiedica recidiva bolii.
Încă din cele mai vechi timpuri, în India antică Sushruta a descris boala parodontală și metode de combatere a acesteia în tratatul Samhita susținând o abordare holistică a terapiei medicale. Clinica noastră susține această abordare de a privi pacientul în ansamblu , înlăturând cauzele ce au dus la boala parodontală dar totodată beneficiază de Tehnologia Revoluționară a Laserului Dentar.
Tratamentul cu laser nu are contraindicații ci se adresează tuturor pacienților cu probleme de natură parodontală.
Comentários